Åpne feltstevner 2008-2014

Feltskyting – Påskerally 2009

Oppsummert – en flott feltopplevelse!

For første gang har Oslo Østre med skyttere i det berømte eller beryktede (alt ettersom) Påskerally i Nord-Sverige. Det en utfordring for enhver feltskytter. Troppen er Lars Bugge, Kurt Eirik Bekkevold, Tore Johansen og læregutten Fredrick Bjerke.

I følge beskrivelser vi har kunnet lest om opplevelsene til våre kjære naboer i Oslo, så er det langt fra enkelt å møte den svenske felteliten på hjemmebane. Stevnene går Langfredag, Påskeaften, 1. og 2. Påskedag. Rapporter fra alle stevnene følger etterhvert nedenfor på denne siden.

Påskerally: oppsummert
Turen ble tatt for å få en solid dose skikkelig feltskyting, og det ønsket ble helt klart oppfyllt. Oppleggene var gode, med gjennomgående mye lengre hold enn det som er vanlig her hjemme. Av de totalt 24 holdene (6 hold i hver konkurranse) var det bare tre som var under 300m. Alle hold var forøvrig ukjente. Det er verdt å merke seg at det ikke var noen ekstreme hold med avstander langt over maks. Med vind og lange hold blir utfordringene store nok over en løype med 6 hold.

I Sverige er det lov å bruke både vindmåler (hele tiden) og kikkert (etter skyting). Spesielt var bruk av kikkert en stor berikelse av opplevelsen av feltskyting. Det kan underskrives på utsagnet til en svenske at “det å se skuddhullene er halve moroa” stemmer. Med å få sett treffbildet får man en helt annen opplevelse av hva som er skutt, enn med en mer eller mindre tilfeldig treffpunktmarkering. Noen ganger måtte man bare konkludere med at selve skytingen var for dårlig til å få 6 treff, og DET sitter normalt langt inne hos en vanlig feltskytter. Motsatt, det å se at en super samling helt i kanten av skiva berget 6 treff, er skikkelig stort. Slikt er viktig for både læringen og motivasjonen.

De yngste klassene F15 (<15 år) og F17 (<17 år) skjøt samme opplegg, de hadde med seg en fadder som de gikk sammen med på standplass noe før resten av laget. Dette for å få bedre tid til veiledning og vurdering av forholdene. De kunne imidleritd ikke legge seg før ned for å sikte.
Det kan være et og annet å lære her for norske forhold.

Ellers var det 40 eller 45 sekunder skytetid på alle holdene, de yngste og eldste klassene hadde 75 sekunder skytetid og skjøt bare liggende. Man kunne skyte på ild, så skytetiden ble tilsvarende som i Norge. I hovedsak var det 2 min til klargjøring, med unntak av dag 2 hvor det kun var 1 min til klargjøring. Alle hold var satt opp med god avstand mellom skivene og god bakgrunn.

Det ble også etterhvert klart hvorfor det kalles Påskerally. Det var bilfelt og løypene var laange, den lengste var over 80 km fra start til mål. På to av dagene var det innlagt pause med servering mellom hold 3 og 4. Med en lang vei opp til Övertorneä blir det mye bilkjøring med en slik tur, men en flott opplevelse krever gjerne at noe må ofres.

Hvis det er noen som kan tenke seg å oppleve dette så bør det handles neste år. Det ble snakket om at neste år kunne bli det siste året, kanskje med flere enn 4 stevner og med innlagt svensk mesterskap.

Den svenske “DFS-skytingen” er i krise med dårlig rekruttering, slik at arrangørene bare blir eldre og eldre og tynnes etterhvert ut. Neste år kan altså bli siste sjanse til å oppleve en runde med feltskyting som man vil huske!

Påskerally dag 4: Niemis 2. påskedag
Siste dag ble dagen for de grove feilvurderingene, var det ikke avstanden, så var det vinden som plutselig kom fra en annen retning. Blandet med noe dårlig skyting ble det lite å rapportere om, men den jobben må fullføres når den først er startet. Lars ble igjen vår beste med 26 treff etter 24 treff på de fire første holdene. Kurt slo Tore såvidt med 21 mot 20 treff.
Plasseringene ble nr. 27 på Lars, Kurt nr. 36 og Tore nr. 39.
Fredrick kan som den eneste si seg godt fornøyd med skytingen. Det ble 24 treff etter to helt blanke hold (hold 4 og 5). Det holdt til seier i F17.
Opplegget: 40-45 sekunder skytetid på alle holdene.
Avstander oppgitt av arrangør i ettertid.

1/7 241m
Tønne 440m
C35 363m
1/3 482m
B100 603m
B65 518m kne

Påskerally dag 3: Övertorneä 1. påskedag
Tredje dag ble en nedtur. Vinden hadde økt noe på og ga en ekstra utfordring. På kneholdet kom en ekstra vindrosse som ristet godt i knestillingen og bidro til endel tap. I tillegg kom det ett og annet tap over hele linja, selv om det kun ble bommet grovt på avstanden på siste holdet og vindvurderingene var rimelig riktige. Så selve skytingen kunne nok vært noe bedre.

Lars ble best av våre med 30 treff, så fulgte Tore med 29 og Kurt med 28. Plasseringene ble et stykke ned på lista; Lars nr. 16, Tore nr. 23 og Kurt nr. 26. lista. Trøsta er at Lars i hvert fall ble beste “ikke-svenske” for andre dag på rad. F17 skytteren Fredrick Bjerke skjøt ganske godt med 26 treff og fikk 2. plass i klassen.

Så på en dårlig dag får skytterne trøste seg med Påskeegg gitt av mor Bjerke.
Opplegget: 45 sekunder skytetid på alle holdene.
Holdene oppgitt av arrangør i ettertid.

Tønnaca. 450m
01.aprca 365m
B65ca 465m kne
S20Hca 315m
B100ca 523m
C40 ca 400m

Påskerally dag 2: Pello/Jouksengi Påskeaften
Andre dag ga resultater. Våre skyttere var tidlig ute i lag 2. Lars var i dag venn med S25H og alle de andre figurene. Han skjøt 36 treff og fullt, ventetiden til alle kom inn ble blant annet brukt til en aldri så liten lur, siden dagen startet kl. 06:00. Det viste seg at Lars var en av to med 36 treff og endte på en super 2. plass. I dette stevnet som arrangøren kalte Skandinavisk mesterskap, bakgrunn for dette vites ikke.

Kurt lå bra an frem til siste hold, her ble det noe surr med kneppingen for vinden; frem-tilbake noen ganger ble plutselig til frem-frem og en skjev serie og to treff. Med et tap på første hold ble det 31 treff og 27. plass. Tore endte med 32 treff og 24. plass, det ble to tap på 1. og 4. hold etter for få knepp på vinden. Med ellers flere skjeve serier, så skjønnes det godt hvorfor de beste svenskene og mange av nordmennene bruker Norma felt. 7grams kula begraves etter sesongen og Norma felt eller tilsvarende tas i bruk neste år.

Fredrick revansjerte seg også godt etter gårsdagen med 28 treff og seier i F17. Det er få skyttere i klassen, men denne skytingen var det uansett klasse over. Han hadde flere 6 treffs hold og kun et lite uhell med siktejusteringen før 1/8 hindret han fra å passere 30 treff. En runde feil på sideskruen ga bare 2 treff på det holdet.

Alt i alt en meget god dag, et par tabber med sideskruingen var i veien for en helt super dag.

Opplegget: 45 sekunder skytetid på alle holdene.
Holdene slik våre skyttere vurderte det. Tallene i parentes er de avstandene arrangørene oppga i ettertid. De måler hovedsaklig avstandene ved hjelp av snøscooter. Det er svært tvilsomt om de er helt riktige.

C50ca 500m (480m)
S25Hca 360m (350m)
1/8ca 280m (260m)
B45 ca 430m kne (400m)
1/6ca 315m (298m)
C35  ca 380m  (385m)

Påskerally dag 1: Pajala Langfredag
Første dag av Påskerally ble ikke særlig stor resultatmessig. Riktignok kunne Tore si seg rimelig fornøyd med 33/14 og 11. plass i klasse Elit. Han ble beste “ikke-svenske”. To av tapene kom på kneholdet og ett på det siste. Det var kun to stykker som skjøt 36 i en utfordrende løype. Kurt skjøt 28 treff og fikk 28. plass, 4 tap på sisteholdet bidro mest til det resultatet. S25 på hold 4 var ikke så langt unna som på ØM, men det var likevel for langt unna for Lars, som ble blank. Dette sammen med tre tap på siste hold bidro til kun 25 treff og 33. plass. Fredrick slet også på flere av holdene og endte med 19 treff og 2. plass, 4 treff bak vinneren i F17. Men deltagelsen i denne klassen kunne vært bedre.

Opplegget: 45 sekunder skytetid på alle holdene.

1/4ca 370m
C35ca 330m
1/6ca 310m kne 
S25H  ca 380m 
 L1ca 260m 
1/3ca 520m 

“Oppvarming” i Vestre Trysil
Kurt, Tore og Fredrick stakk innom HV-cup stevnet til Vestre Trysil på onsdagen før de kjørte videre. Denne oppvarmingsrunden ble ikke den beste. Et tungt snøvær på grensen til sludd gjorde siktforholdene svært vanskelig. Tore berget seg forsåvidt gjennom hovedrunden med 29 treff, men i den fortløpende finalen gikk det ikke mer. Han holdt på å gi opp på grunn av null sikt, skjøt likevel dobbeltholdet, det ble bare 1 treff på kneholdet. Med 36 totalt endte det et stykke ned på lista. Kurt skjøt 24 treff og Fredrick 22 treff. Ellers ble resultatet søkkvåte skyteklær og våpen. Etter en skikkelig tørkerunde ble i hvertfall våpene berget.
Turen videre gikk greitt og milene fløy fort. Selv om det innimellom gikk noen misunnelige tanker til Lars Bugge som tok fly oppover.

%d